Istnieje bardzo ścisły związek pomiędzy prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczącą rolę spełnia ,przyjazna” flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone środowisko, niektóre lekarstwa (na przykład. antybiotyki) mogą niszczyć florę jelitową, co w konsekwencji będzie powodować do namnażania się chorobotwórczych bakterii jelitowych.

W przewodzie pokarmowym człowieka występuje obfita ilość zróżnicowanych mikroorganizmów, ogólnie określanych mianem flory jelitowej. U dorosłego człowieka stanowią one mniej więcej 1,5 kg masy ciała. Spora większość z nich żyje w współistnieniu z ludzkim organizmem, ale co ważniejsze – są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania; nazywa się je probiotykami. Jednak inne bakterie mogą być kategorycznie szkodliwe. Równowagę flory jelitowej łatwo można zachwiać, używając niektóre lekarstwa (przykładowo. antybiotyki) albo także przez inne czynniki, powodujące zwiększenie się szkodliwych bakterii: stres, niestrawność.
Lactobacillus acidophilus w produkcie Ac zymes to szczególnie odporne i przydatne bakterie. Umieją żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a dosłownie dłużej. Tworzą niesprzyjające środowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.). Mogą wspomagać użytkowanie białek mleka, aminokwasów, tłuszczów i laktozy, uczestniczą także w syntezie witamin z grupy B. Z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, z dobrym skutkiem wspierając w ten sposób prawidłowe działanie naszego układu trawiennego.