Nasz organizm wytwarza witaminę A z beta-karotenu, dostarczonego w odpowiednich ilościach. Beta-karoten spełnia istotną rolę w ochronie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przed wolnymi rodnikami; wspomaga również prawidłowe funkcje komórek.

Beta-karoten należy do rodziny karotenoidów i pełni dwa ważne zadania. Z jednej strony, będąc antyoksydantem, uczestniczy w hamowaniu szkodliwych procesów oksydacyjnych w organizmie, wspomagając utrzymanie integralności komórek i tkanek. Z drugiej strony, beta-karoten jest jedną z prowitamin witaminy A. Znaczy to, że nasz organizm – zgodnie z własnym zapotrzebowaniem – z pomocą wątroby sam przekształca tę substancję w witaminę A. Z tego także względu teraz w wątrobie znajduje się najwięcej tej multiwitaminy. W absorpcji witaminy A biorą udział nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego zalecane jest przyjmowanie beta-karotenu wraz z posiłkami. Beta-karoten jest obecny w kilku owocach i warzywach przykładowo: marchewce, dyni, sałacie, kantalupie, morelach i pomarańczach. Spośród prowitamin witaminy A, najbardziej aktywny jest beta-karoten. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry, błon śluzowych, wspiera układ nerwowy, jak i korzystnie wpływa na proces budowy kośćca.