Podstawowym warunkiem idealnego użycia substancji odżywczych jest słuszny proces trawienia. Aktywne składniki produktu Digestive Enzymes to substancje pochodzenia roślinnego , a dodatkowo enzymy trawienne, produktowane także przez nasz organizm, które mogą korzystnie wpływać na prawidłowy przebieg procesów trawienia, a przy niedoborze soków żołądkowych – mogą być pomocne w przypadku kłopotów z trawieniem.

Procesy życiowe wymagają energii, którą czerpiemy m.in. z żywności. Enzymy trawienne odgrywają bardzo istotną rolę w przekształcaniu pokarmu w energię. Rozkładają go na zwykłe składniki, czyniąc je gotowymi do wchłonięcia poprzez przewód pokarmowy.

Pankreatyna to mieszanina najważniejszych enzymów trawiennych trzustki, które są odpowiedzialne za rozkład białek, węglowodanów i tłuszczów. Wytwarzana w żołądku pepsyna , a ponadto uzyskiwana z papai papaina to ważne enzymy w trawieni białek. Z kolei betaina HCl korzystnie wpływa na procesy trawienia. Enzym diastaza zawarta w produkcie Digestive Enzymes odpowiada za rozkład węglowodanów. A zatem, całkowity proces trawienia wymaga odpowiednich ilości enzymów, odpowiedzialnych za rozkład różnorakich substancji. Z wiekiem wręcz u zdrowych ludzi zmniejsza się ilość wytwarzanych enzymów, co pogarsza jakość trawienia oraz ma możliwość być przyczyną nieprzyjemnych objawów, towarzyszących temu stanowi. U ludzi z grupą krwi A taka sytuacja zazwyczaj występuje bez względu na wiek. Inną przyczyną niedoboru enzymów mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe, spożywanie potraw mrożonych , a ponadto poddawanych obróbce termicznej, pasteryzowanych lub przyrządzanych w mikrofalówce. W każdym z tych przypadków warto wspomóc prawidłowy proces trawienia poprzez użycie enzymów trawiennych w postaci produktów diety. U osób, stosujących Digestive Enzymes, użytkowanie innych produktów diety Calivita(R) International jest jeszcze bardziej skuteczne.