W obecnych czasach naturalne rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, dosłownie w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Zasadniczy składnik, umieszczony w meal time – aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone przez organizm. O ile nie spożywamy posiłków w należytym czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji , a oprócz tego gnicia, podczas których wyprodukowane są szkodliwe suplementy uboczne. Jednak mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą również wpływać niektóre lekarstwa, zmiana rodzaju życia, predyspozycje fizjologiczne, stres , a ponadto starzenie się człowieka.

Trawienie jest regulowane poprzez enzymy, dlatego również suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Bardzo istotnym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym misją jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko rozpowszechniona w przemyśle przetwórczym , a oprócz tego mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, redukuje procesy gnilne niestrawionych białek.