Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, niemniej jednak stanowią również bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Kilku badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg , a dodatkowo ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest wyjątkowo bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów , a dodatkowo małe ilości cholesterolu. Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy , a dodatkowo Ameryki również spożywają duże ilości białka , a dodatkowo tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca.
Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się ogromne ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych rodzaju omega-3.
Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują przynajmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż wszyscy ludzie żyjący w państwach wysokorozwiniętych.
Wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ważną rolę odgrywa kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) korzystnie wpływają na prawidłową funkcję serca, utrzymanie prawidłowej koncentracji trójglicerydów we krwi i właściwego ciśnienia krwi.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) poza tym przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu i wzroku.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 w tabletkach – Omega 3 Concentrate

Korzystny efekt zachowania prawidłowej funkcji mózgu i wzroku jest uzyskiwany przy dziennym spożyciu 250 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Nowa innowacyjna formuła produktu zawierała idealne proporcje kwasów tłuszczowych EPA:DHA (3:2), przy zmniejszeniu udziału pozostałych kwasów tłuszczowych w 1 kapsułce.
Omega 3 concentrate produkowany jest sposobnością destylacji molekularnej, co zapewnia większą stabilność suplementu , a dodatkowo zdobycie bardzo czystego i skoncentrowanego oleju, bez utraty właściwości surowca. Kolejną wielką zaletą jest mniejsza postać kapsułki, co ułatwi przyjmowanie tego preparatu wszystkim osobom, które mają problemy z połykaniem dużych tabletek albo kapsułek.