Oregano (Lebiodka pospolita, łac. Origanum vulgare) to bylina z rodziny wargowych (Labiatae), występująca w Europie, Azji Mniejszej i Syberii. Nazwa rośliny pochodzi od greckich słów: oros – góra i ganos – radość. W antycznej Grecji była symbolem radości i szczęścia. Starożytni Egipcjanie uważali oregano za roślinę poświęconą Ozyrysowi i wplatali ją do wieńców wkładanych w trakcie obrządków rytualnych.

Ziele lebiodki pospolitej zawiera kilka substancji aktywnych: olejek lotny bogaty w fenole (tj.: karwakrol, tymol), flawonoidy (m. in.: apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol), kwasy fenolowe (m. in.: galusowy, rozmarynowy), gorycze, terpenoidy, garbniki, fitosterole, multiwitaminy A i C oraz dodatkowo sole mineralne.

Olejek z Oregano – zalety: dodatni wpływ na utrzymanie harmonii mikrobiologicznej, procesy trawienia i absorbowania pokarmu, ochronę komórek przed atakiem wolnych rodników oraz korzystny wpływ na aktywność układu odpornościowego organizmu.

W porównaniu z tradycyjnymi formami oregano (przyprawa, suszone ziele), ekstrakt z liści tej rośliny zawiera stężone ilości naturalnych substancji czynnych. Wszystkie składniki OREGANO OIL są wyłącznie pochodzenia naturalnego. Przez płynnej formule są wchłaniane szybciej i bardziej efektywnie.