Spirulina Chlorella PLUS to suplement, który w pełni używa bogactwo natury. Zestaw dwóch różnorakich, wzajemnie uzupełniających się gatunków alg – spiruliny i chlorelli – wzbogacono dodatkiem trawy pszenicznej i lucerny siewnej (alfalfa) – znanych z potrzebnych właściwości alkalizujących, jak również opatentowanej mieszaniny ,zielonych składników” oraz dodatkowo antyoksydantów: estry luteiny, likopen.

W wielu krajach azjatyckich i afrykańskich, jak i w Ameryce Środkowej i Południowej, niektóre gatunki alg już od kilku lat są serwowane jako cenny składnik pokarmowy i cieszą się dużą sławą pośród smakoszy. Zachodni świat zaczął je odkrywać relatywnie w ostatnim czasie, gdy do centrum zainteresowania ponownie powróciły pełnowartościowe metody wspomagania organizmu. Wodorosty, stale poddawane badaniom laboratoryjnym, wciąż ujawniają nowe tajemnice. Spirulina i chlorella to znakomite źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Wielka zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają także zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Algi zawierają łatwo przyswajalny jod wymagany do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią jedyną rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój , a ponadto czynność mózgu i układu nerwowego (w Europie ok. 435 mln. osób ma niewystarczające spożycie jodu).

Suplementy z algami morskimi – Spirulina Chlorella Plus

Następnym wyróżnikiem alg jest wymagany błonnik , a ponadto chlorofil, dzięki którym zarówno spirulina, jak i chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przekształcenie materii oraz dodatkowo prawidłową działanie systemu immunologicznego. Chlorofil, nazywany częstokroć ,skoncentrowaną siłą słońca”, wspomaga pracę jelit oraz dodatkowo niweluje nieprzyjemne zapachy ciała. Przy wsparcia diety bogatej w algi podejmowane są również próby wspomagania odchudzania. Stwierdzono bowiem, że niebieskozielona spirulina zawiera substancje chemiczne, które hamują apetyt, a u niektórych ludzi mogą korzystnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Skład preparatu został również wzbogacony o ,zieloną żywność” w tym kapustę, szpinak, natkę pietruszki, brukselkę, liście aloesu, brokuły, trawę pszeniczną, liście lucerny siewnej, które w zgodzie ze światowym trendem ,green foods”, oznaczają naturalne preparaty spożywcze (niektóre rodzaje alg i warzyw), wykazujące działanie odżywcze, oczyszczające, wzmacniające układ odpornościowy oraz warunkujące utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej.