W teraźniejszych czasach lecytyna jest bajecznie modna. Ma kilka cennych i niebagatelnych właściwości. To naturalna substancja, którą można odkryć także w naszym organizmie.

Naturalna i sojowa lecytyna – Super Soya Lecithin
Stanowi część błon komórkowych oraz niektórych białek odpowiedzialnych za transport tłuszczów. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego , a ponadto wzmacnia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Lecytyna przyczynia się do właściwego przebiegu naszych procesów życiowych , a dodatkowo wspomaga nasze zdrowie.

Lecytyna to naturalna substancja, która występuje również w naszym organizmie. Stanowi część błon komórkowych , a oprócz tego niektórych białek odpowiedzialnych za transport tłuszczów. Jej naturalnym źródłem są: żółtko jaja, wątroba, pełnoziarnista pszenica, różne rodzaje fasoli, soja. Niewiele osób zna jednak jej niezwykłe zalety. Główne składniki lecytyny to cholina oraz inozytol. Cholina posiada ważne znaczenie w budowie błon komórkowych. Jest częstokroć czynnikiem preparatów witaminowych. Proces emulgowania cholesterolu przez cholinę zapobiega jego gromadzeniu się w wątrobie oraz w ścianach naczyń krwionośnych. Ogrywa również ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowego krążenia krwi. Inozytol można odkryć w produktach pochodzących z warzyw (np. soja). Duże ilości inozytolu gromadzą się w mózgu. Najważniejszą rolą choliny , a dodatkowo inozytolu jest przekazywanie impulsów nerwowych. Są one również określane mianem ,spalaczy tłuszczów” lub substancji lipotropowych. Regularne spożywanie lecytyny zalecane jest osobom, które ćwiczą lub ciężko pracują fizycznie, ponieważ wspomaga ona na krążenie krwi , a oprócz tego prawidłową pracę stawów. Do tej pory nie zanotowano objawów przedawkowania lecytyny.